Czytanie książek w naszym kraju w dalszym ciągu nie jest ulubionym sposobem spędzania wolnego czasu, ale wydaje się, iż coś drgnęło w tej kwestii. Inna sprawa, że coraz częściej ludzie czytają książki kucharskie. Dzieje się tak, ponieważ w książkach kucharskich już nie tylko pojawiają się same przepisy, ale także porady dotyczące stylu życia, zachowania się przy stole oraz opowieści o regionach świata, z których dane przepisy pochodzą. Całość jest zaś pięknie ilustrowana.
Historia książek kucharskich sięga naprawdę starych dziejów. Zachowały się tabliczki z przepisami na dania z ptactwa domowego i dzikiego pochodzące z szesnastego wieku przed naszą erą. Oczywiste jest, że wynalazek druku mocno przyczynił się do rozpowszechnienia książek kucharskich.
W roku 1682 pojawiła się natomiast pierwsza polska książka kucharska „Compendium ferculorum albo zebranie potraw”, napisana przez sekretarza i przede wszystkim kuchmistrza na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Był nim niejaki Stanisław Czerniecki. Książka zawiera 333 przepisy, niektóre raczej trudne obecnie do zrobienia ze względu na dość specyficzne składniki, typu ogon bobra czy chrapy z łosia. Co jednak ciekawe, kuchnia Czernieckiego nie była tłusta, dominują przepisy z ryb, a cechą charakterystyczną jest łączenie smaków słodkich z kwaśnymi oraz niezwykle obfite przyprawianie wszystkich potraw, szczególnie szafranem, cynamonem, pieprzem oraz imbirem.
Aktualnie wydawane książki kucharskie mają z reguły charakter przewodników po kuchni określonego regionu, mogą też stanowić zbiór przepisów dla zwolenników konkretnej diety lub stylu życia (np. kuchnia wegetariańska). Bardzo stylowe opracowania i bogactwo ilustracji sprawiają, że książki kucharskie są niezwykle popularnym prezentem zarówno dla pań, jak i panów.